Splošna vprašanja

Geografski informacijski sistem (GIS) je informacijski sistem za zajemanje, shranjevanje, vzdrževanje, posredovanje in predstavitev prostorskih podatkov.

Spletni pregledovalnik iObčina, iKomunala in iSlovenija so oblačni geografski informacijski sistemi, ki služijo za iskanje, pregledovanje, analize, merjenje razdalj in površin vseh vrst in tipov informacij v prostoru.

Prednost spletnega portala omogoča hitro in enostavno prilagoditev sistema, ki se prilagaja glede na potrebe občin, veljavne zakonodaje, tehnološke zmožnosti in razpoložljive prostorske evidence. Celoten sistem temelji računalništvu v oblaku, ki ima številne prednosti pred lokalnimi delovanjem, saj zagotavlja varno delovno okolje z močnimi prostorskimi orodji.

Pregledovalnik in celotni sistem iObčine je zgrajen modularno. To pomeni, da je sestavljen iz več manjših delov, ki skupaj tvorijo celoto. Glavni modul se imenuje modul STANDARD in omogoča vse potrebno, kar za delo v GIS-ih potrebujemo za osnovno uporabo. Ostali moduli so namenjeni uradnikom, ki želijo sami neposredno vnašati podatke v sistem.

Osnovni modul je možno nadgraditi s pestrim naborom dodatnih možnosti. Sam sistem iObčina vsebuje preko 40 dodatnih modulov, ki nadgrajujejo osnovni sistem v močno prostorsko orodje za uspešno izvajanje občinskih nalog s področja sistematičnega urejanja prostora.

Če se občina odloči za najem določenega modula, se ta po vzpostavitvi obarva rdeče. Uporabniki, do večine modularnih vsebin lahko dostopajo le z pooblaščenim dostopom.

Geolink orodja predstavljajo napredna orodja, ki povezujejo iskalnik iObčina in Google Maps v realnem času. Omogočajo nam, da iskan podatek iščemo v Googlovem iskalniku, prikažemo pa ga v iObčini, ki temelji na uradnih evidencah in vsebuje vrsto različnih orodji in funkciji.


Prijava in Registracija

Za dostop do več funkcij se morate registrirati v portalu iObčina.

V zgornjem desnem kotu kliknete na Nov uporabnik. Odpre se vam novo okno kjer izpolnite zahtevana polja. Na mail prejmete potrdilo o registraciji. S klikom na povezavo v tem mail dokončate registracijo in lahko začnete z uporabo iObčine. Če želite dostopati do več občin, se morate registrirati za vsako posebej.

Če želite imeti dostop do širše palete orodji, se je zato potrebno registrirati. Zaradi ločevanja podatkov in boljše zaščite je registracija omejena zgolj na eno občino. Če vas zanimajo prostorski podatki drugih občin, se lahko registrirate tudi na drugi želeni občini.

Zaradi varovanja osebnih podatkov, je za poizvedovanje po tovrstnih informacijah dovoljeno samo pooblaščenim uporabnikom.

Pooblaščen dostop je namenjen samo zaposlenim na občini in pooblaščenim zunanjim uporabnikom.


Delo v pregledovalniku

Za nadzor nad vsebino prostorskih podatkov, ki jo prikažemo na grafičnem vmesniku uporabljamo dva menija. Tisti, ki leži neposredno na grafičnem vmesniku zgoraj desno je namenjen za nadzor osnovnega sloja oz. za prikaz rastrskih podatkov (npr. ortofoto).

Meni, ki se nahaja na levi strani od grafičnega vmesnika je namenjen za prikaz vektorskih podatkov (npr. razni sloji). V njem leži zgolj nekaj najpogosteje uporabljenih funkciji. Če želimo dostopati do vseh funkciji, je potrebno meni razširiti.

Če želimo vsebino ne le prikazati, vendar tudi analizirati, za to potrebujemo različna orodja, ki se nahajajo v meniju, ki leži desno od grafičnega prikaza vsebin. Za napredno uporabno orodji potrebujemo razširiti meni. To lahko naredimo z levim klikom na puščice, ki se nahajata na vrhu hitrega menija.

To je možno na več načinov. V desnem drsnem meniju Orodja morate izbrati orodje Klikni na element ali povleci preko njih za izbiro. Kot že ime samo pove, lahko izberete element tako da nanj kliknete ali pa povlecite preko njega z miško. Če želite izbrati več elementov morate poleg klika na miški pritisniti še tipko Shift.

Tematike so skupina vidnih oz. aktivnih vektorskih in rastrskih podatkov, ki tvorijo zaključeno celoto. Preprosto povedano gre za shranjevanje slojev v skupino, torej so teme primerne za hitro menjavanje večjega števila vsebin naenkrat. Portal ponuja 18 vnaprej nastavljenih tematik, ki so prilagojene za delo z občinskimi podatki.